Over d’Apsjaars

De Antwerpse volksgroep d’Apsjaars is een dertigtal jaar geleden ontstaan op een camping in Zuid-Frankrijk. Daar ontmoetten wij (Marc de Bie, Lode De Ceuster en Linda) elkaar voor het eerst op een jam-sessie met vrienden.

Vanaf het eerste akkoord dat we samen speelden was de muzikale band gesmeed en enkele jaren later waren d’Apsjaars geboren. Wat begon als grap is uiteindelijk uitgegroeid tot een drie-koppige muziekgroep.

We brengen liedjes met een sociaal bewogen ondertoon, soms recht voor de raap, soms zeer poetisch maar nooit zonder de nodige humoristische noot.  Ook mooie ballads zijn ons niet vreemd. Die handelen gewoonlijk over onrechtvaardige toestanden en ontroeren de luisteraar.

Maar hoofdzaak blijft de humor.

Een optreden van d’Apsjaars is een mix van moppen, plezante en gevoelige liedjes en komische goochelnummers. Het programma is altijd avondvullend en dit tegen slechts een kleine artiestenvergoeding. d’Apsjaars treden op uit passie en als hobby zonder voor het grote geld te gaan.

 

Groepsleden

Lode De Ceuster (De Zingende Dokwerker) is een oude rot in het vak. Als protestzanger in de jaren zestig werkte hij ondermeer samen met grote namen zoals Ferre Grignard, Jan De Wilde en Wannes (Wim) Van de Velde.
Na zijn eerste nummer “Yankee Go Home” uit 1967 kwamen er nog talrijke singles op de markt waaronder “Little darling Anna” (1967), “Bij ons aan de dok” (1976), “Van hard werken wordt ge moe” (1978), en “Zijn de mensen goed zot” (1981). In 1973 bracht Lode samen met de Mersemse Mereltjes een herwerkte (tweede) versie van het “Jommekeslied” van Jef Nijs uit.

Lode bracht in 1981 zijn eerste en enige solo-album ‘Lode de zingende dokwerker” op de markt maar verscheen ook op talrijke Vlaamse compilaties waaronder De Muze (1967) en met Ballade van Nonkel Pier op Neefsteeglied (1978).

Yankee go home Little darling Anna Bij ons aan de dok Van hard werken wordt ge moe Zijn de mensen goed zot De Muze Neefsteeglied

 

Marc de Bie

 

Linda Mallentjer is sinds haar twaalfde actief bezig met muziek en speelt reeds jaren in het semi-klassiek accordeongezelschap “Cosy”.  Zij vergezelde de groep in 1991.

Discografie

Wij zen van Antwerpen
Liedjes uit Antwerpen
Worsten en rooi kolen

Laatste nieuws

Voor meer informatie en boekingen: klik hier